Isnin, 27 Ogos 2012

PICIT REFLEKSI

[reflex5.jpg]  Salah satu seni rawatan yang di ajar dalam kuliah rawatan HPA ia lah REFLEXOLOGY SENI URUTAN untuk kesihatan.Satu kaedah dan teknik urutan (massage) dari sudut pendekatan saintifik
Urutan ini memberi kesan efektik untuk perjalanan normal fungsi tubuh di seluruh anggota tubuh serta organ berkaitan
Huraian cara mudah urutan,picit,tekanan dan cartakerja dalam siri ini…Maksud Zon Refleksi adalah “titik pusat urat-urat saraf” .Picitan pada kawasan Titik saraf Refleksi melancarkan peredaran darah,mengaktifkan saraf dan mengembalikan fungsi organ /sistem tubuh.
Membantu pengeluaran hormon dari kelenjar secara baik
Zon Refleksi = Titik pusat saraf yg ada hubungan dengan organ tertentu dalam tubuh
Zon picit refleksi terdapat di seluruh badan, pada kuliah ini hanya belajar picit pada bahagian kaki sahaja (mencukupi)ISTIMEWA NYA RAWATAN INI
Penyembuhan tanpa penggunaan ubat
Tidak menimbulkan kesan sampinganKenapa orang zaman dahulu sihat ?
Berjalan kaki atas tanah kasar & berbatu tanpa kasut
Automatik Zona Titik saraf bawah kaki
terpicit (tergerak fungsi)Zaman sekarang orang memakai kasut, berjalan dengan jalan dan atas tanah yang rata Lama-kelamaan kaki terbelenggu oleh kasut sehingga peredaran darah terganggu
 2. Dengan memijak benda keras dan bulat, seperti batu-batu yang beraneka ukuran. Atau Garam bukit
(boleh dilakukan sendiri)
Hal-Hal yang MESTI diperhatikan 1.Pasien mesti dalam keadaan rileks
2.Untuk kondisi lemah, pemijatan dilakukan dengan tekanan lembut dan pengurutan
3.Jangan melakukan pemijatan 30 menit sebelum atau sesudah melakukan hubungan suami istri
4.Tidak dalam keadaan sangat kenyang, sangat lapar, lelah, dan tergesa=gesa

         REFLEKSI KAKI


Maksud Titik Refleksi
Maksudnya adalah ‘titik pusat urat saraf’. Setiap titik ada kaitan dengan organ tubuh tertentu, jadi dengan mengurut bahagian refleksi akan melancarkan perjalanan darah pesakit. Kenapa boleh jadi macam tu ye, ianya sukar dijawab kerana selalunya kaedah perubatan tradisional sukar dihuraikan secara ilmiah, walaupun ia terbukti berkesan merawat sesuatu penyakit.
Pentingnya Perjalanan Darah yang LancarUntuk membolehkan badan kita berfungsi secara normal, setiap organ memerlukan darah kerana darahlah yang membawa zat makanan yang diperlukan oleh badan seperti oksigen, hormon, antibodi serta membawa keluar bahan buangan kotor(toksin) dalam badan. Lancarnya perjalanan darah maka makin sihatlah badan kita. Jika salah satu organ badan sakit, maka ia memerlukan perjalanan darah yang lancar untuk membantu menyembuhkan penyakit itu.
Tanda-tanda sakit semasa diurut.
Seperti yang disebutkan tadi, jika perjalanan darah tak lancar, organ tubuh akan terhalang dari mendapat zat makanan, manakala bahan buangan yang patut dikeluarkan tertahan-tahan maka kotoran/toksin tu mendap dalam saluran darah. Maka fungsi bahagian badan anda akan terganggu sebab tak cukup darah dan zat makanan, lalu timbullah penyakit.
Biasanya orang yang dah tahap sifu dalam bidang ni boleh tahu seseorang tu sakit apa, dengan hanya meraba/picit tapak kaki orang tu. Sebabnya titik refleksi yang sakit akan rasa macam berpasir, maksudnya ada mendapan toksin dalam saluran darah. Jika rasa sakit semasa diurut, itu tandanya bahagian badan berkenaan ada penyakit. Jadi itulah perlunya ia diurut untuk melancarkan perjalanan darah supaya darah terus membawa zat makanan manakala mendapan toksin dapat dikeluarkan.
Info yang perlu diketahui-Sebenarnya apa yang saya kongsikan tadi hanya asas sahaja, bagi yang lebih ‘advance’, urutan refleksi bukan sekadar di tapak kaki, tapi juga di bahagian atas tapak kaki, pergelangan kaki, sekitar buku lali dan sekitar betis. Tapi saya bukan pakar dalam bidang ni untuk menceritakan tahap ‘advance’ tersebut.
-Berbagai jenis penyakit boleh disembuhkan dengan kaedah ini. Dari yang tak serius mahupun serius seperti batu karang, buah pinggang, lemah syahwat, darah tinggi, kencing manis, barah (peringkat awal), sakit jantung, paru-paru dan juga sakit hati…oopps tidak…sakit hati tak boleh diubati dengan kaedah ini.
-Penyakit yang tak boleh disembuhkan: urat saraf dah mati (akibat kemalangan atau serangan stroke), terlalu banyak makan ubat hingga urat sarafnya menjadi kebal, dan juga penyakit barah yang sudah terlambat.
-Digalakkan minum banyak air masak selepas sesi urutan agar toksin lebih mudah dibuang dari badan.
.
                                                               SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan