Ulam raja
digunakan dalam perubatan tradisional kerana khasiatnya yang dikatakan
dapat mencuci darah dari bahan toksik dan juga dapat menguatkan tulang.
Kajian juga mendapati bahan kimia Klorofom yang diekstrak dari daun
ulam raja mengandungi costunolide, stigmasterol, lutein dan bipyridine
yang dikatakan dapat merencatkan aktiviti sesetengah bakteria dan
fungus seperti candida albicans dan Bacillus subtilis dan juga E.coli.
Ulam raja biasanya dimakan mentah terus dan jarang-jarang di masak atau
dicelur. Cara ini dapat mempastikan khasiat ulam raja masih segar dan
original.
RESEPI KERABU ULAM RAJA
ulam raja dipotong halus
kelapa parut
cili api / cili kering
udang kering / ikan bilis
bawang merah
garam
cara membuatnya
tumbuk semua bahan dan gaul dengan kelapa dan ulam rajaRESEPI KERABU ULAM RAJA
ulam raja dipotong halus
kelapa parut
cili api / cili kering
udang kering / ikan bilis
bawang merah
garam
cara membuatnya
panaskan dalam kuali agak layu sedikit . Makan dengan nasi panas......sedap.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan