Berikut ialah antara fakta berkaitan khasiat daging arnab :-
Melalui buku ; Penternakan Arnab (MARDI, 1995) Kandungan daging arnab; Tenaga=160kcal, Crude Protein=18%, Lemak=7.1%, Air=71%, Kolesterol=136mg/100gm, Vit, mineral & asid amino –
Dalam ertikata lain daging arnab mempunyai kandungan
protein yang tinggi,kaya dengan vitamin B12, kandungan kalori, lemak,
kolesterol dan asid uriknya rendah, mempunyai kandungan air
tinggi berbanding dengan ternakan lain seperti ayam pedaging, lembu
atau biri-biri
Daging arnab dapat merawat & mengubati
- masalah pencernaan kerana ianya mudah hadam.
- penyakit tekanan darah tinggi dan gout.
- penyakit demam malaria.
- penyakit asma
- masalah kencing tidak lawas (dagingnya yang dibakar)
- retak batu pada kemaluan.
- dapat mengemaskan perut yang gendut.
Daging arnab juga dapat meningkatkan tenaga, memperbaiki sel-sel
dalam tubuh, membentuk sel-sel baru dan meningkatkan kecerdasan otak. Ia
juga berkhasiat untuk meningkatkan tenaga batin golongan lelaki dan
sekiranya dimakan hempedunya oleh wanita ianya baik untuk kesuburan.
RESEPI YANG SEDAP UNTUK MASAK DAGING ARNAB IALAH KARI, SUP, BAKAR,RENDANG ,SATE, MASAK KICAP, MASAK MERAH.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan