Terung pipit ( Solanum Torvum)
Terung pipit juga
dikenali sebagai Terung Rembang, Terung Manggul, merupakan tumbuhan liar di
Malaysia dan di negara-negara tropika yang lain tetapi negara asalnya ialah
Antilles. Biasanya ia dimakan mentah ataupun dicelur untuk dijadikan ulam.
Batangnya berkayu
liat, mempunyai dahan banyak dan berduri. Daunnya berpasangan dan mudah,
bergaris bentuk bujur dan terdapat juga duri pada urat daunnya. Bunganya
berjambak-jambak di hujung atau terminal ranting, berwarna putih.
Terung pipit
mengandungi 2% protein, 0.1% lemak, 7.9% karbohidrat serta mengandungi banyak
fosforus, sedikit zat besi, vitamin A, B1, dan C. Selain itu akar terong pipit
juga boleh digunakan untuk mengubati retak kulit pada kaki, mencuci darah
dengan meminum air rebusannya, melegakan kesakitan, penawar racun ular dan
serangga serta menjadi ubat yang berkesan untuk meredakan sakit perut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan