Halaman

Jumaat, 7 Disember 2012

KHASIAT BAWANG PUTIH


Kegunaan bawang putih :

Membuang angin
Menambah dan mengawal selera makan
Mengurangkan sakit gigi,gusi dan gigi yang longgar
Merawat batuk dan batuk kering
 Merawat selesema
Merawat sakit telinga
Menghalau serangga
Merawat bisul dengan menuamnya 
Menghalang kemerosotan otak dan meningkatkan sistem kekebalan 
Membantu melambatkan proses penuaan.
Menghalang pertumbuhan sel kanser dan mengurangi risiko terkena kanser.
Membantu menurunkan Kadar kolesterol sekiranya diambil secara rutin dalam jangka waktu tertentu.
Menolong mencegah penggumpalan darah melalui zat anti-kolesterol iaitu ajoene.
Membantu meredakan tekanan, rasa cemas dan kemurungan.
Mengandungi vitamin A, vitamin B, vitamin C, kalsium dan juga potasium.
Mengandungi antioksidan, karotena dan selenium.
Mengambil 2-3 ulas bawang putih sehari dapat menghindar dari penyakit jantung.
Menyembuhkan tekanan darah tinggi.
Meringankan sakit lambung.
Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
Meningkatkan insulin darah bagi penderita diabetes.
Melumpuhkan radikal bebas yang mengganggu sistem kekebalan tubuh.
Sebagai penawar racun (detoxifier) yang melindungi tubuh dari pelbagai penyakit.
Membantu menambah nafsu makan.
Menjaga stamina tubuh badan.
Mengandungi khasiat antimikrob, antitrombotik, hipolipidemik, antiarthritis, hipoglikemik, dan juga mempunyai antivitas sebagai antitumor.

 BAWANG PUTIH LEBIH BAIK DIAMBIL DALAM BENTUK DIREBUS, BAKAR
ATAU GORENG . MULUT AKAN BERBAU  SELEPAS MEMAKAN BAWANG
PUTIH . UNTUK MENGHILANGKANNYA MINUM KOPI ATAU TEH SELEPAS
MEMAKANNYA ATAU KUNYAH KULIT LIMAU . JANGAN MAKAN MENTAH
KERANA IA AKAN MENGANGGU LAMBUNG.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan