Halaman

Khamis, 15 November 2012

MADU LEBAH MAKANAN KESIHATAN

  • Kaya bahan anti oksidan yang menghalang free radicals daripada bertindak ke atas sel-sel yang boleh menyebabkan kanser (BBC, University of Zagreb, Croatia);
  • Antara sumber tenaga asli bagi tubuh yang terbaik e.g. Meningkatkan kekuatan otot dan stamina badan (British Honey Importers and Packers Association)
  •  Pembunuh kuman daripada jenis bacteria, fungus dan protozoa (University of Waikato,New Zealand);
  • ¨Mampu menyembuh ulser dan luka dengan lebih cepat dan berkesan (University of Waikato, New Zealand)
  • Boleh merawat penyakit mata (Fotidar MR, Fotidar SN);
  • Mampu menjadi antibiotic yang lebih berkesan (University of Cardiff, Wales).
Khasiat madu jika dilihat di atas sememangnya seratus satu. Sebagai makanan, penawar ataupun suplemen kesihatan, madu boleh membawa manfaat kepada sesiapa jua.Selain itu, terdapat jenis-jenis madu yang mengandungi khasiat lebih tinggi berbanding madu yang lain – seperti madu tualang, madu ratu (royal jelly), madu propolis dan madu manuka. Sila lihat: Jenis-jenis Madu untuk mengetahui khasiat madu yang spesifik kepada jenis madu tersebut.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan